Amazon kupovina


Što je to Amazon ?

Amazon je jedna od najjačih kompanija za Internet kupovinu preko koje možete naručivati gotovo sve što kupujete u fizičkim trgovinama, uz naravno, nižu cijenu. Amazon kupovina nudi mnogo različitih proizvoda, tipa knjige, filmovi, glazba, elektronika, igračke itd. No odmah ću na početku napomenuti da određene artikle ne možete naručivati tj. dostaviti u Hrvatsku. To se velikom većinom odnosi na elektroniku, igračke itd. Knjige uglavnom idu bez problema i jedino za knjige ne morate plaćati poštansku carinu i porez na proizvod. Dostava knjiga kupljenih preko Amazona obično traje oko petnaestak dana od dana naručivanja knjige.

Detaljnije možete naći dalje u tekstu.

Po čemu se Amazon kupovina razlikuje od ostalih oblika online kupovine (tipa eBay) ?

Ako vam Amazon kupovina nije nešto novo, mogli ste vidjeti da se na Amazonu u većini slučajeva može naići na prodavače koji već imaju maloprodajnu trgovinu u svome mjestu (u gradu, selu…),a Amazon koriste, naravno, za povečani promet. Time dobivate veću garanciju kvalitete proizvoda. Neke proizvode će Amazon sam izručivati (detaljnije u tesktu) gdje onda imate malo više opcija, tipa gift wrap (upakirati kao poklon) itd.

Još je jedna razlika ta, da ako nabavljate knjige kupovinom preko Amazona, uglavnom imate opciju da “zavirite” u jedan određeni dio knjige da vidite sadržaj, slike, te sam kontekst (u svrsi da znate što kupujete). Na eBayu je izbor prodavača kakvu će sliku staviti i uvijek postoji, naravno, photoshop.

Review (ocjena kupca) se može naći na svim stranicama za online shopping pa tako i na Amazonu, zbog čega je Amazon kupovina mnogo sigurniji oblik Internet kupovine. Kao kupac imate opciju dati od 1 do 5 zvjezdica i naravno, napisati vaše mišljenje o proizvodu. To znači da, ako niste sigurni hoćete li nešto kupiti, samo pogledate na reviews i vidite je li se drugima svidjelo, te njihovu prosječnu ocjenu i komentare. Neki znaju napisati i goleme romane, pa treba uzeti u obzir da su neki ljudi ili prezadovoljni ili nekoga žele zadaviti (u prevedenom smislu).

E sad, kao što su neki mogli i uočiti, postoji više domena samog Amazona, a to su Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.fr i drugi. Čisto informativno, glavni Amazon je naravno amazon.com koji se nalazi u americi, od kojeg je sve i počelo.

Što su ti drugi amazoni ?

Ne odvija se sva Amazon kupovina i prodaja samo na jednoj stranici. Najjednostavnije rečeno, svaka domena govori u kojoj zemlji se nalaze prodavači Amazona. Na primjeru, amazon.com se nalazi u americi, njegovi prodavači su iz amerike, i većinom su proizvodi koje prodaju napravljeni po američkom standardu. Kasnije ću objasniti oko čega morate paziti ako mislite određene stvari kupovati preko američkog (.com) Amazona. Ako je domena .co.uk, onda znači da su prodavači i proizvodi iz Velike Britanije (UK), pa fr. iz francuske itd.

Mala napomena: svaka domena će koristiti svoj vlastiti jezik, pa ako ne znate druge jezike, Amazon kupovina s tih drugih stranica je malo otežana priča.

Čisti zaključak iz svih ovih Amazona… Ako vas zanima Amazon kupovina, najlakše vam je naručivati preko amazon.com i amazon.co.uk (zbog engleskog naravno). Ako znate njemački ili francuski, naravno da možete kupovati i s njihovih stranica. No pazite, ako kupujete neku knjigu iz, npr. francuskog Amazona, cijeli tekst knjige biti će na francuskom jeziku. Tako da imate to na umu.

Biranje: s kojeg Amazona obaviti kupovinu ?

Mnogi se pitaju i ne znaju s kojeg Amazona da naruče.

Treba uzeti u obzir sve navedene informacije, kao što su cijena, regije DVD-ova i mogućnost dostave. Prema zadnjim provjerama i iskustvima, jeftinije je preko Amazon.com-a. No morate uzeti u obzir jednu stvar, a to je da ako uzimate određene filmove sa amazon.com-a, 95% njih će biti regija 1 DVD-ovi. Ukratko, to su određene zaštite koje omogućavaju pregled sadržaja samo u državama pod tim regijskim brojem. SAD je 1, EU je 2 itd. Znači, ako naručite neki film s američkog Amazona, a da je regija 1 (to znaju kupci lijepo napomenuti i UVIJEK piše na opisu proizvoda i zato je potreno sve pročitati prije kupovine!)

Zna se dogoditi da računala koja imate podržavaju regiju 1 ili pak sve regije, što je naravno odlično, tako da je bitno da prvo provjerite regije ako mislite DVD sadržaje naručivati sa .com Amazona. Naravno to se odnosi na sve Amazone koji nisu u području Europe.

Drugi detalj je dostava. Naravno, po samoj logici se zna da će, ako je na istom kontinentu, prije doći, tako da uvijek imate više opcija. Iz iskustva, kupovina s amazon.co.uk stranice možda bi bila bolji izbor za Hrvatsku pošto stvari stižu najčešće unutar 10 dana, pa čak i u istom tjednu kad su naručene. Npr. narudžba u ponedjeljak, stigne u petak.

Isporuka u Hrvatsku:

Nažalost, bolujemo od neke bolesti pa se svi boje kod nas slati (ili je nešto drugo). Stvar je u tome da netko omogućuje isporuku kod nas, a netko ne. Savjet: Ako imate rodbinu ili prijatelje u susjednim EU državama, tipa Mađarska, Slovenija, Njemačka itd., uvijek možete njih zamoliti da zaprime paket pa da ga vama pošalju.

Carina i PDV:

Amazon kupovina je oblik Internet kupovine kao i drugi, pa se po ovome ne razlikuje. Za svu inozemnu kupovinu vrijede ista pravila.

Kako i država hoće svoj dio kolača, uveli su sustav naplate PDV-a na proizvode iznad 160 kn + carinjenje proizvoda na procjenu carinika. Kao što sam gore naveo, na knjige ne ide PDV i Carina. Ako vam naplate…..ne znam, lopova uvijek ima, kriza vlada, tako da ništa ne garantiram.

Za sve ostale proizvode ide regularno osim IT opreme. Na IT opremu ne ide carina, ali ide PDV ako cijena prijeđe 160 kn ili se može dogoditi da je carinik dobio od žene pa će pustiti i koncertni klavir bez porezaJ

Ako vas zanima Amazon kupovina i želite saznati više, posjetite stranicu www.ekupovina.org/amazon-kupovina/

vaša eKupovina

Oglasi